"Hooandja" blog

Jagamata unistused

 

Loovad inimesed otsivad rahastust, teevad ja annavad aru. Kõik on juba mõnda aega sellises rattas käinud. Fond kust raha küsitakse ütleb oma juhistes tihtilugu nii konkreetselt välja, mida ta tahab, et loovisikul ei jää muud üle kui vastavalt tellija soovile töö esitada. Aga kas see ongi loovus, kas nii saabki suurelt mõelda ja jälgi jätta?

See on väga tore, et muusikud annavad välja plaate ja kunstnikud teevad reklaame aga kas see ongi kõik? Kas loovisikul on vaja raame, et nende sees end turvaliselt tunda, käia sissekõnnitud rada?

Hooandja näitel on olemas keskkond, kus kriteeriumeid on nii vähe, et unistada on lihtne. Loomingulisi ideid, mis vajavad ühekordset rahastust ja mille tulemust saab avalikkusega jagada, peaks pead täis olema.

Mul on tunne, et meil on vaja hullumeelseid inimesi ja pööraseid ideid, valmisolek on olemas: keskkond on olemas, toetajad on olemas.

Kui sina tead bändi, kes tahaks esineda jäätunud läänememerel ulguva tuule taustal või ehitada oma kontserdi jaoks iglu või ilmatuma suur jurta; või kui sa tead kunstinikku, kelle teosed võiks ilustada meie avalikuruumi hoonete välisfassaade, siis räägi talle võimalustest ja saada ta meie juurde oma tiibadele järele.

Hooandjate abil on seitsme kuu jooksul lendu tõusnud üle 20 projekti ja oleks rohkemgi, kui jätkuks hullumeelseid ideid, mis toetamist vajavad. Tegelikult on meil vaja inimesi kes mitte ainult ei unistaks suurelt vaid tuleksid ja räägiksid ka sellest unistusest. Ära tegemine on vahel see kõige väiksem osa ja siin juba abikäsi leidub.  

 

Tiiu Sullakatko

Hooandja MTÜ