"Hooandja" blog

Viis kilomeetrit nööri räägivad ajaloost, elust ning sellest, miks me oleme olude ohvrid

Nädal aega tagasi, 30. juulil, avati Narvas Kristi Leppiku ja Erika Tuuliku ühisnäitus „Võrku püütud“. Näituse autorid kogusid Hooandjas 5575 eurot ja toetajate abil sai tehtud midagi, mida Eestis vist pole varem tehtud.
 
Näitus toimus Kreenholmis, mis on osa Narvast, kuid samas oma mastaapsuse tõttu on justkui omaette linn. Tegelikult kunagi Kreenholm oligi eraldi linn ja alles hiljem liideti see Narvaga.
 
Näitusele eelnes ekskursioon, kus arendaja Narva Gate OÜ juht Jaanus Mikk ning Narva linnapea Katri Raik rääkisid äärmiselt huvitavalt Kreenholmi ajaloost.
 
 
Foto: Kalev Lilleorg
 
Foto: Kalev Lilleorg
 
Foto: Kalev Lilleorg
 
Kreenholmi Manufaktuur tegutses siin üle 150 aasta ja lõpetas oma tegevuse 2008. aastal. Kuigi siin on viimastel aastatel korraldatud erinevaid suuri kultuurisündmusi, siis enamuse ajast seisavad hooned tühjana ja ootavad ilusat tulevikku: arendaja on plaaninud rajada siia loomelinnaku ja uhked ning ainulaadsed korterelamud.
 
 
 
 
 
Endised tehaseruumid asuvad Kreenholmi saarel (ehk Varesesaarel) ja seda ümbritseb jõgi, mis hetkel on enamasti üsna kuivanud olekus, kuna Venemaa poolel asuv hüdroelektrijaam reguleerib ja piirab voolava vee mahtu. Teisel pool jõge asub Venemaa.
 
 
 
 
Kreenholmi ala on hiiglaslik. Seda on raske ette kujutada, kui pole kohapeal käinud. Ekskursioonil jäi kõrvu, et näiteks Tallinnas asuv Rotermanni kvartal on umbes 10 korda väiksem kui Kreenholm ja et tegemist oli Euroopa ühe suurima tööstuspargiga. Kui need hooned rajati enam kui 100 aasta tagasi, siis inspiratsiooniks olid Manchesteri tööstushooned. Seega kohapeal on tunda vana Euroopa tööstuseajaloo hõngu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Katre Liiv
 
Kui Kreenholmiga sai põgusalt tutvutud, oli aeg avada näitus. Erika avas uksed ja kõik külalised said astuda võrgumaailma.
 
Foto: Katre Liiv
 
Foto: Kalev Lilleorg
 
Miks just võrk, nöörid ja sõlmed? Nagu ikka, hea kunst liugleb kergelt mitmel tasandil ja pakub sügavaid seoseid asjades, mis esmapilgul kokku ei kuulu. „Võrku püütud“ näitus ühendab endas Kristi kirge shibari (jaapani sidumise kunst) vastu, Kreenholmi ajalugu ning Kristi enda vanavanaema elulugu, kes veetis suurema osa oma elust töötades Kreenholmis. Seda kõike täiendavad Erika fotod, mis illustreerivad nii shibari kunsti kui ka sõlmede lahti harutamist metafoorina. 
 
Hea kunst kõnetab inimest igas olukorras ja kohas, kuid asetatuna õigesse paika, avaldub selle mõju mitmekordselt. Nii ka siin – „Võrku püütud“ oleks silmapaistev teos ka mõnes kunstisaalis või galeriis, kuid need viis kilomeetrit nööri leidsid endale Kreenholmi vabriku ühes ketrustsehhis ainuõige kodu.
 
Foto: Katre Liiv
 
Foto: Kalev Lilleorg
 
 
Foto: Kalev Lilleorg
 
 
 
Foto: Kalev Lilleorg
 
 
 
 
 
Foto: Kalev Lilleorgõ
 
Foto: Kalev Lilleorg
 
 
Foto: Kalev Lilleorg
 
Näitus on avatud 31. augustini. Kreenholmi territooriumile pääseb vaid tasuliste ekskursioonide ja ürituste raames. Minge kindlasti vaatama, see on lahe näitus, mis annab ainet arutlemiseks väga pikalt!
 
Videointervjuus räägivad Kristi ja Erika sellest, kuidas nad näituse ideeni jõudsid ja milliste takistustega neil tuli rinda pista, mis asi on shibari ning kuidas edenes Hooandjas raha kogumine.