VORONJA SKULPTUURIDE AEDUser's  Raul Oreškin project in the category Art

Head hooandjad, Voronja skulptuuride aia esimese etapi eesmärk on täidetud ning projekteerimiseks ja ehitamiseks vajaminev summa, 6700 eurot on koos. Suur tänu kõigile! Varsti saame teile tutvustada ehitusprojekti ning me ise hakkame valmistuma ehitustöödeks.

Hooandja kampaania pole aga sellega veel lõppenud, Skulptuuride aia teise etapiga on eesmärgiks kokku koguda 3800 eurot, et paigaldada aeda kolm esimest skulptuuri. Kohtumiseni Skulptuuride aias!
 


Voronja galerii avamine kuus aastat tagasi oli üks suur eksperiment. Meile endale küll mõte kaasaegse kunsti galeriist vanausuliste külas meeldis, aga ega meil teadmist polnud, kuidas selle võtavad vastu külalised või kas üldse meid Peipsi veerelt üles leitakse. Nüüdseks on Voronjas toimunud kuus kureeritud suvenäitust, mis on üsna olulisel määral mõjutanud eeskätt meid, aga ka tervet küla ja piirkondagi ning küllap ka tuhandeid meie külalisi, või kui täpsem olla, siis 28 350 külalist, kes Voronjas käinud.

Lisaks näitustele on galeriis toimunud teatrietendused, kontserdid, temaatilised õhtusöögid, maalilaagrid, aga ka mitmed pulmad, sünnipäevad, tüdrukute õhtud, poiste omad samuti ning paljud paljud kohtumised. Koos sõprade, kunstnike, külaliste, aga ka toetajate ning hooandjatega on Voronjast saanud rohkem kui galerii ja Voronja tegevus ei piirne enam ammu Peipsiveerega.

Alustasime tegutsemist majas, kus esimesel aastal polnud esimesel korrusel põrandaidki, ning ühte ruumi sai Kiwa kureeritud punginäitusel kiigata vaid läbi akna, kuna sel polnud ühtegi ust. Aasta-aastalt oleme saanud maja korrastatud ning kuigi vanades hoonetes ei saa kunagi tööd otsa, võime uuel hooajal oma jõu lõpuks ometi suunata Voronja aia arendamisele.
 


 

Kõik, kes meil külas on käinud, teavad, et meil on maad "vot tolle kollase majani seal", mis aastaid on olnud söötis, kus aga kunagi korjati igal sügisel ligi kolm tonni sibulaid. Aiaga on olnud mitmeid erinevaid plaane, skulptuuride pargi mõte neist kõige värskem ja galerii jaoks ka küllap kõige õigem. Aia korrastamisega saame juurde 2200 m2, kus me ise ja meie külalised saavad edaspidi aega veeta. Seda on tegelikult kolm korda rohkem kui praegu. Skulptuuride aeda saab külastada aastaringselt - kevadiste õunapuude õitsemise aegu, või siis, kui naabrite vahtrad oma punased lehed maha on laotanud, kui järvelt tõuseb hommikuudu või skulptuurid on kaetud härmatise ja lumega. See annab võimaluse meile külla tulla mitte ainult suvel, vaid ka ülejäänud üheksal kuul. Skulptuurid maastikul muutuvad koos loodusega ning see võib olla tõukejõuks, et külastada meid korduvalt.

Me pole oma ettevõtmises üksi. Kino maastikuarhitektid Karin Bachmann, Mirko Traks ja Kristjan Talistu panevad kokku "Skulptuuride aia" ehitusprojekti. Nad on välja pakkunud, et aia keskmes saab olema lineaarne peosaal, kõrgemale tõstetud sajameetrine teerada, mida saab kasutada piknikeks, päevitamiseks, koosolemiseks, lõkke vaatamiseks või hoopis kontsertiks. Telg on osaliselt katusega, moodustades eraldi väiksemaid ruume. Materjalid kordavad Voronja põhihoone omi - puit, taaskasutusest klaasaknad, eri vanuses ja seisukorras laudis. Paviljonides, mis teerajale jäävad saab avada eraldi näitusi suurte näituste sees, või eraldada kangaste või muu materjalidega neid tubadeks, kus saab võrkkiikedega õues ööbida või tähti vaadata. Skulptuuride aed on platvorm, kus on ruumi nii skulptuuridele kui installatsioonidele, aga see saab olema ka koht kõikvõimalike sündmuste korraldamiseks.
 


 


 

Projekteerimistööd juba käivad ning ehitusprojekt antakse meile üle aasta lõpus. Ehitustööd algavad kevadel, külmade ilmade taandumisega – märtsis ja aprillis ning esimeste skulptuuride paigaldamine leiab aset mais. Esialgsete plaanide kohaselt toimub Voronja skulptuuride aia avamine 2020. aasta suvel. "Skulptuuride aia" kulminatsioon toimub 2024. aastal, kui Voronja galerii saab 10. aastaseks ning Tartu kannab kultuuripealinna tiitlit.

Skulptuurid tekivad Voronja aeda erineval moel. Meil on mitmeid koostööpartnereid, kes omalt poolt sellele kaasa aitavad - Kõrgem Kunstikool Pallas, Tartu Kunstikool jaTartu Kunstnike Liit. Läbirääkimised käivad iga-aastase stipendiumi väljaandmise osas, mis võimaldaks järgnevatel aastatel skulptoritelt teoseid tellida . Mõned skulptuurid võivad aeda saabuda ka ajutiselt. Uue hooaja kevadel, kui "Skulptuuride aia" avame, saab seal esmalt näha viie looja teoseid - Jan Kaus, Kaisu Koivisto, Timo Toots, Teet Suur ja Terje Ojaver juba tegutsevad, et nende looming õigeks ajaks Voronjasse jõuaks.
 

Oleme jaganud Hooandja kampaania kolme etappi:
 


 

I etapp – 6700 eurot
Valmib "Skulptuuride aia" ehitusprojekt, valmistame ette maastiku ja korraldame ehitustööd

Projekteerimise, maastiku kujundamise ja ehitustööde maht on kokku 29 800 eurot, millest omakorda Peipsiveere programm on eraldanud meile 23 100 eurot. Vajaminev täiendav summa ehitustööde lõpetamiseks on 6 700 eurot.

Eesmärk saavutatud!
 

II etapp – 3800 eurot
Kolme esimese skulptuuri paigaldamine aeda koos haljastusega

Kui ehitustööd on märtsis-aprillis teostatud, saabuvad aeda skulptuurid, mille paigaldamisega kaasnevad mitmesugused kulud, mõned teosed tuleb kohapeal ehitada, osad tuleb kaugemalt kohale transportida. Skulptuurid tuleb maapinnale kinnitada, nende ümber korraldada haljastus, vajadusel paigaldada valgustus ja on üsnagi ootuspärane, et kunstnikud vajavad samuti oma töö eest tasu.

Kolm esimest skulptorit on seotud Voronja varasemate suvenäitustega.

Jan Kaus osales Voronja näitusel teisel suvel, kui Mari Kartau kureeris galeriis "Comeback'i". Jani skulptuurid olid juba tollal galerii aias aga kunstniku soovil ehitatud materjalist, mille loodus tagasi võttis ning loodus võttis need tagasi väga kiirelt – sõnadel on suur jõud. Sel korral on eesmärgiks ehitada skulptuurid, mis jäävad aeda pikemaks perioodiks.
 


 

Kaisu Koivisto teraslinde nägime me Voronjas kaks aastat tagasi, kui Otso Kantokorpi kureeris galeriis Soome naiskunstnike näituse "Seitse õde". Kaisu lindudele meeldis Voronjas nõnda, et osad jäidki galerii aeda ning lisaks saabub kevadel "Skulptuuride aeda" väga eriline tegelane, keda täna pole veel olemaski.
 


 

Timo Tootsi "Lennuvalvur", mille tõid galeriisse näitusega "Wanderlust" kuraatorid Indrek Grigor ja Valts Miķelsons, tekitas möödunud suvel järve ääres palju kära, seda nii otseses kui kaudses mõttes. Timo paigaldab Voronja aeda esimese heliinstallatsiooni.
 


 

III etapp – 2600 eurot
Kahe järgmise skulptuuri paigaldamine aeda koos haljastusega

Teet Suur ei ole küll Peipsiveere galeriis oma loomingut näidanud, aga oleme Teedu näituse korraldanud Naistevälja külas, Lätete kunstiprogrammi raames. Teedu valmiv teos on mõeldud spetsiaalselt Voronja aia jaoks.

Terje Ojaver on "Skulptuuride aia" esimene kunstnik, kes pole varasemalt Voronjaga seotud, aga kelle teos sobib aeda täpselt nagu täpp i peale. Kui seda kevadel näete, mõistate kohe, millest jutt käib.
 

Voronja skulptuuride aed võib olla järjekordne eksperiment, kuigi me usume, et see on midagi enamat ning kuue aasta jooksul oleme mõistnud, et kõik on tehtav, kui on olemas sõbrad, kes õigel hetkel appi tulevad. Uue aia rajamisel pole ükski abikäsi üleliigne ning kui pole võimalik praegu, siis ka tulevikus avaneb selleks palju erinevaid võimalusi. Hetkel piisab, kui toetad meid hea sõnaga, jagad infot oma sõpradele ning kui võimalik, panustad ühisfondi. Aitäh, et lõpuni lugesid! Ootame sind Voronja skulptuuride aeda!
 

Voronja galeristid
Kaili Kask ja Raul Oreskin


Joonistused: Huupi
Video: Jaanus Kaasik

  • 209 backers
  • 8245€raised of 6700€ goal

Successful project

This project was funded on 31.May.2020