SA Kolga MõisUser's  Anu Koppel project in the category Civic initiative

Kolga mõisa peamaja ja valitsejamaja

Meie kui entusiastide missioon on Kolga mõis restaureerida ja varemed üles ehitada ning tööle rakendada kogu ühiskonna hüvanguks. Meeskonda kuuluvad prof Hilkka Hiiop, PhD Riin Alatalu, PhD Villu Kadakas, Ly Renter (Muinsuskaitseamet), mõisa omaniku pere neli inimest, kolm sõprade perest, kaks usinat galerii-poe pidajat, Kolga muuseumist kaks ja külalistemajast üks inimene. Terve Kuusalu valla muuseum asub mõisas, mida peab vallavalitsus ja see töötab valitsejamajas aastaringselt.

Stenbockide ajal oli mõis suletud, v.a. 1990-ndate keskel peen restoran. Alates 2014.a on järk-järgult mõisale hinge sisse puhutud. Suvel toimuvad teatrietendused, kontserdid, peod, avatud on kohvik ja galerii-pood, kus leiavad aset kunstnike näitused ning saab osta kohalikku toodangut. Galerii korraldab erinevaid kunstikursusi ja matku. Koolid käivad ekskursioonidel. Kolga kool osaleb pärandivaderluses. Välisturistid sõidavad kohale busside kaupa, kuid näidata ja teenuseid pakkuda saame vähe hoonete/varemete ohtlikkuse tõttu. Eriti armastavad mõisat profifotograafid, tehakse mängufilme ja TV-salvestusi, reklaame jne. Talvel toimuvad jõuluüritused ja jaanuari lõpus Ekströmi marss koos toitlustamise ja väikese laadaga. 2019.a osales marsil ca 4500 inimest.
 

Eesmärgid

I Etapp. Annetamistalgute raames kogume toetust Kolga mõisa peamaja ühe risaliidi läbitilkuva, roostes plekk-katuse vahetamiseks, mille maksumus vastavalt odavamale hinnapakkumisele on 39500 €.
 


 

II Etapp. Pärast risaliidi katuse vahetust on vaja kabelisse paigaldada õhk-õhk soojuspump, remontida ja soojustada lagi. Kõige tähtsam on restaureerida kabeli hävimisohus maalingud (pigmendid on kaotanud sideaine ja maalingud pudenevad) ning stukkdekoor.
 


 




III Etapp. Kabeli tööde järel tuleb remontida teise korruse tüki kaupa alla kukkuvad laed ja taastada stukkdekoor.
 


 


 


 

IV Etapp. Lammutada täiesti läbi pehkinud (sh vamm) puidust talveaed ja ehitada asemele uus koopia.
 


 

V Etapp. Valitsejamaja katuse täielik vahetamine, korstnate remont, pikse- ja vihmaveesüsteemide ehitus. Katus jookseb läbi kümnetest kohtadest, sest 1987.a äärmiselt ebakvaliteetsed savikivid pudenevad laastudeks ja kukuvad alla. Vesi jookseb paljudes kohtades seinte sisse ja  siseviimistluskihid irduvad niiskuse tagajärjel lausa põrandani välja. Valitsejamajas töötab Kuusalu Vallavalitsuse peetav muuseum.
 


 


 


 

Kõigi 5 etapi tööde maksumus kokku on 591000 €.

Kuna mõis läheb kogu ühiskonna kasutusse, siis oleks äärmiselt tänuväärne, kui eraisikud ja erinevad ettevõtted on nõus annetama. Eesti suurim ja vanim (algus 1219.a), ajaloo-, arhitektuuri- ja kunstimälestis, riigi topeltkaitse all olev Kolga mõis - muinsuskaitse ja Lahemaa rahvuspark - on vaja päästa täielikust lagunemisest. Muinsuskaitseamet saab igal aastal arhtektuurimälestiste jaoks vaid veidi üle 600000 € terve riigi mälestistele. Sellest summast piisaks ainult Kolga peamaja 8% remondiks. PRIA-st oli 7 aasta jooksul võimalik hankida maksimaalselt 50000 €. Muid meetmeid ei ole olemas ja pole ka teada, mis tuleb järgmisel EL rahastusperioodil. Arvatavasti mitte midagi ajaloolistele ehitistele nagu käesolevalgi perioodil 2014-2020.

2021.a kevadel tuleb alustada peamaja ja valitsejamaja 5 restaureerimise etapi töödega.

Kunagi hiljem on vajalik kogu mõis restaureerida ja varemeis hooned üles ehitada, et saaks käivitada kogu ühiskonnale vajalikud teenused, sh ka taastusravi ja igasugused kultuuriüritused.
 

Siiani on tehtud:

  • remonditud peamaja katus ja 8 korstent, paigaldatud vihmavee- ja piksekaitsesüsteemid
  • mõned varemete müürid kaetud plekiga
  • külalistemaja I korruse remont
  • karjakastelli ainulaadse, historitsistliku ehisviilu töödest on valmis ca 50%.
  • arheoloogia 2015. ja 2016.a, mille tulemused olid päris huvitavad. Peab jätkama.
     

Rohkem infot:
Anu Koppel tel 5010966
kolgamanor@gmail.com
https://www.facebook.com/KolgaSA/

Related projects

Mental health support groups for LGBTQ+ people in Tartu

  • 58%raised
  • 1165€pledged
  • 48 days to go