OSKAR EST22 HOOAEG JA VÄLISVÕISTLUSEDUser's  Oskar Lillepea project in the category Sport


 

Oskar Lillepea sündis Tallinnas 2007. aastal, seega on ta praegu vaid 13-aastane. Aga hoolimata oma noorusest on tal purjelauaspordis ette näidata juba muljetavaldav sats saavutusi, mis omakorda toetavad suurt unistust - nimelt on Oskari unistuseks jõuda kunagi profipurjelaudurite sarja PWA World Touri ja Eestit esindama olümpiale!

Oskar alustas purjelauatreeningutega juba 7- aastaselt Laulasmaal Purjelauakooli juures. 8-aastaselt sõitis Oskar juba väga tugevate tuultega oma treenerist isa valvsa pilgu all mööda Lahepere lahte ja seda pilku väga vaja oligi, sest lained olid suured ja laps väike. Ka purjed olid tal tollal veel väikesed, 2,5 ja 3 m2. Aga Oskar oli tubli ja peatselt surfas ta juba ka Pärnus, Pirital ja muudel Eesti meredel ning maailmas kaugemalgi - Fuerteventural, Austrias, Mauritiusel. 9-aastaselt tegi Oskar kaasa täishooaja ja alustas esimeste võistlustega täiskasvanute arvestuses. 10-aastaselt hakkas Oskar sõitma slaalomivarustusega ja võttis osa Pärnu maratonist, mis kulges tormisel merel mitu korda üle Pärnu lahe. Treeningud viisid teda Austriasse, Itaaliasse, Horvaatiasse ja Egiptusesse. 11-aastaselt osales Oskar Eesti Fun sarjas ja saavutas 4-st etapist koosneval võistlusel U13 ja U15 arvestuses esikoha. 2020. aasta hooajal oli Oskar 12-aastane, Black Team Estonia liige ja tõi koju tublisid tulemusi: Slaalomi Eesti Meistrivõistlustelt U17 klassis 3 etapi peale kokku 1. koht, Fun Sarjas , U15 klassis 4 etapi peale 1. koht, Väike funboard arvestuses 1. koht, Hanko Soome meistrivõistlustelt U17 klassis 1. koht ja Lainesõidu Eesti Meistrivõistlustelt U21 klassis 4. koht.
 


 

2020. aasta sügisel rääkis Oskar oma tegemistest ja tulevikuplaanidest Eesti Purjelaualiidule nii: “Sellel hooajal oli eesmärgiks võtta osa kõikidest Eesti Funi etappidest, Slaalomi EMV etappidest, lainesõidu EMV-st, IFCA Slaalomi MM-ist ja EM-ist. Viimased kaks jäid küll kahjuks ära, aga õnneks saime osaleda Soome slaalomi SM-il Hankos. Ja kuna selgus, et foil sobib mulle hästi, siis proovisime Baltic Cup´il foiliga võistelda. Kokkuvõttes läks hästi ja sain sellest hooajast palju kogemusi juurde. Mu kasv ja kaal ei luba veel vaikse tuulega väga kiiresti sõita, aga kõva tuulega suudan kiirem olla. Järgmisel aastal sõidan juba suuremate purjedega. Kõik võistlused olid hästi korraldatud ja mõnus oli võistelda. Väga meeldis Hiiu Fun'i korraldus, Hanko võistlus ja Pirita Slaalomi etapp, mis nõudis korraldajatelt tugeva tuule tõttu väga palju. Järgmisel hooajal on plaan treenida palju uue IQFoili Olümpia varustusega. Lainesõidus proovin ära teha back- ja forward loop'i. Slaalomis on eesmärk osaleda IFCA U15 võistlustel ja saada kõvasti kiirust juurde.”

Vaata ka Oskari südikat sõitu ja intervjuud 2020. aasta Slaalomi Eesti meistrivõistluste etapil Pirital, kus ta saavutas U17 klassis 1. koha: https://youtu.be/onYYhcP2bcQ
 


 

Algav 2021. aasta võistlushooaeg hakkab Oskaril olema nii:

  • 20. - 23. juunil Itaalias, Garda järvel IFCA juuniorite slaalomi maailmameitsrivõistlused;
  • 18. - 23. septembril Austrias, Poderstorfis IFCA juuniorite slaalomi euroopa meitsrivõistlused;
  • Hanko SM meistrivõistlused slaalomis;
  • Baltic Cup võistlused foili arvestuses;
  • Slaalomi Eesti meistrivõistlused 3 etappi U17 arvestuses;
  • IQFOILI Eesti meistrivõistlusted U15 klassis;
  • FUN sarja 4 etappi;
  • Lainesõidu Eesti meistrivõistlused U21 klassis.
     


 

Ja kavatsused neil võitlustel järgmised: saavutada hea tulemus mõlemal IFCA võistlusel, sõita medalile noorte arvestuses Soome SM slaalomis ning medalitele Slaalomi EMV-l, IQFoili EMV-l ja Lainesõidu EMV U21 klassis.

Kuigi Oskar alustas vee treeningutega juba Märtsi kuus, siis Aprilli koolivaheajal ootab ees 2 nädalat laagrit lõuna Euroopas ning alates maikuust läbi kõikide suve tuuliste päevade Laulasmaal ja Pirita Surfiklubis, sobivate tuultega surfates ka Nasval ja Ristnas, Rohukülas ja Nõval. Treeningutel on Oskarile abiks Eesti purjelauaspordi tipud.
 


 

Teatavasti on aga purjelauasport, nagu mõni teinegi ala, rahakotile üsna koormav – finantse kulub ohtralt nii laagrite, võistluste kui ka varustuse peale. Treeningutel ja võistlustel kasutab Oskar POINT 7 ja GOYA purjeid, purjelauad on STARBOARD ja QATTRO, uimed Z Fins ja K4 Fins ning foilid Starboard. Kalipsod on firmalt O'Neill ja foili  purjed firmalt SEVERNE. Sellegipoolest on tublil spordipoisil kindel kavatsus oma unistused teoks teha ja sestap ongi Oskar Hooandjas sooviga koguda kokku 9000 eurot, millest pool ehk 4500 eurot läheks välislaagrites ja -võistlustel osalemise toetamiseks ning 4500 eurot vastavalt vajadusele varustuse soetamiseks.

Oskar tänab kõiki toetajaid juba ette ning kutsub kõiki tema tegemistega kursis hoidma oma sotsiaalmeedia kanalitel:
https://www.facebook.com/oskar.lillepea.73
https://www.instagram.com/oskar.lillepea