;

"Geeniuse pink" Mati Undi muuseumisseПользователь  Tammsaare ja Vilde Sõprade Selts проект в категории Изобразительное искусство

Tere, hea Hooandja
 

Oleme Tammsaare ja Vilde Sõprade Selts, toetav kogukond Kadriorus asuvatele Tammsaare, Vilde ja Mati Undi muuseumidele. Meie seltsi peamiseks eesmärgiks on aidata kaasa kirjandusklassikute loomingu ja isikute laiemale teadvustamisele avalikkuses ning muuseumide aitamine jõu ja nõuga.

Mati Undi muuseum

Mati Undi muuseum sai alguse 2019. aasta sügisel Kirjandustänava festivali raames loodud tänavanäitusena. Sellest kasvas võimalus luua ajutine muuseum majja, kus aastatel 1995-2005 elas ka Mati Unt. Praeguseks on Mati Undi muuseumist saanud püsimuuseum, mille peamiseks eesmärgiks on uurida ning publikule tutvustada Mati Undi pärandit ning laiemalt 1960.-1970. aastate eesti kirjanduse "kuldset" aega.
 


 

Muuseumi ideed

Mati Unti iseloomustas mängulisus ning ka loodaval püsinäitusel on mängulisus kesksel kohal. See kajastab Undi elu ja loomingut ootamatus formaadis, andes samal ajal edasi undilikkust. Näiteks on muuseumikülastajal võimalik ennast paigutada Undi loomingu "sisse", piiludes teosest "Öös on asju" inspireeritud ruumi või pugedes romaanist "Hüvasti, kollane kass" inspireeritud fantaasiatuppa.

Oluline osa muuseumist on pühendatud ka kirjandusteaduslikule tegevusele teaduskeskuses Untium, mis tegeleb eesti kirjanduse 1960.-1970. aastate uurimise, uurimustööde juhendamise ning tulemuste vahendamisega avalikkusele.

Muuseumikogu

Mati Undi muuseumi eesmärgiks on uurida, esitada ja säilitada Mati Undi elu ja loominguga seostuvat. Sellel aastal alustas muuseum arhiivikogu rajamise ning bibliograafia koostamisega. Samuti jätkatakse materjali kogumisega.

Soovime omalt poolt panustada muuseumi kunstikogusse ning koostöös Sinuga soetada Mati Undi muuseumile Mati Küti maali "Geeniuse pink".
 


 

Mati Kütt "Geeniuse pink"

Esimesel Kirjandustänava festivalil avas Tallinna Kirjanduskeskus Kadrioru pargis, kirjanike maja kõrval  Mati Undile mälestuspingi, mille sildilt võib lugeda "Geeniuse pink". Sellest pingist, Mati Undist ning tema loomingust inspireerituna on kunstnik Mati Kütt maalinud teose "Geeniuse pink". See teos on hästi tabanud undilikkust, mille sarnast tunnetust plaanib edasi anda ka Mati Undi muuseum.
 


 

"Geeniuse pink" Undi muuseumis

Mati Undi muuseumi unistus oleks maal soetada muuseumile ja seda kõigi külastajatega jagada!
Sinu toetusel hakkab maal "Geeniuse pink" olema Undi muuseumis aukohal. "Geeniuse pingist" võib isegi saada üks Undi muuseumi hittmuseaale!

Kes soovib, siis maali on võimalik praegu veel lähemalt näha Mati Undi muuseumis, Kadriorus Koidula 17 aadressil.
 

Aita sellel unistusel täituda!

  • 88 поддержавших
  • 4000€собрано от запланированных 4000€

Успешный проект

Проект был поддержан 26.Dec.2022

Related projects

Группы поддержки ментального здоровья для ЛГБТК+ людей в Тарту

  • 58%собрано
  • 1165€поддержано
  • 47 дней осталось