Raamatu "Virgumise tee – nii nagu õpetas Buddha" väljaandmineUser's  Eesti Theravaada Sangha Klooster project in the category Print

Tere hea Hooandja!

Minu nimi on Ṭhitañāṇa, olen Buddha munk ja Eesti Theravaada Sangha juht.

Neli aastat tagasi andis Eesti Theravaada Sangha välja kogupere raamatu "Siddhatthast Buddhaks" ning kolm aastat tagasi tuli välja teine raamat, "Virgumise tee - nii nagu õpetas Buddha". Huvi raamatute vastu oli suur ja need jagati lühikese aja jooksul laiali. Tulles vastu inimeste soovile, otsustasime välja anda virgumise teed tutvustava raamatu uuendatud ja täiendatud trüki.

Tänapäeval on Buddha algne õpetus segunenud erinevate filosoofiatega ning hiljem Buddha suhu pandud suutrate ja spekulatsioonidega. Käesolev virgumise teed tutvustav raamat püüab tekkinud segadust selitada, tuues ära vaid selle osa õpetusest, mida ajalooline Gotama Buddha tõepoolest ka õpetas.

Raamat annab ülevaate Buddha elust ja õpetusest ehk dhammast ning sellest, milline on kannatustest vabanemise ja virgumise saavutamise tee.

Kordustrükk sisaldab täiendusena meele arendamise täielikke loetelusid nii, nagu need on toodud kõiki Buddha õpetusi sisaldavas paalikeelses algtekstide kogumikus "Tipiṭaka" ehk "Kolm korvi". Kordustrükk loetleb üles nii 101 rahu ehk samatha arendamise dhammat kui ka 73 läbinägemise ehk vipassanā arendamise dhammat ning toob ära nende teostamise lühikirjelduse.
 


 

Buddha õpetus on oma olemuselt lihtne ja selge meele arendamise süsteem, mille eesmärk on kõikidest kannatustest vabanemine. Ta kinnitas, et õnn ja õnnetus ei pärine mõnest kurjast vaimust või kusagil kõrgel asuvast jumalast. Kannatus ei pärine inimesest väljastpoolt, vaid selle allikaks on inimese enda meeles esinev iha, viha, sallimatus, pettekujutlus, kirg, teadmatus jt meelt reostavad plekid.

Buddha õpetus pakub lahendusena välja tarkusel, kõlblusel ja meele arendamisel põhineva terviksüsteemi, mis võimaldab vabaneda olemasolu tõelise olemuse mõistmise takistajatest ning saavutada kõikidest kannatustest lõplik vabanemine, virgumine ning nibaana ehk vaibumine.

Hea sõber! Kui ka Sina oled seda meelt, et meie tegevusi ja elu võiksid juhtida kirgas arukus, kaastundlik kõlblus ja hooliv tähelepanelikkus, siis on Sul võimalus aidata kaasa selle sõnumi jõustamisele, andes hoogu Virgumise teed õpetava raamatu ilmumisele.

Raamat peaks jõudma kaante vahele veel selle aasta jooksul. Hooandjate ja teiste toetajatega on kavas kohtuda raamatu esitlustel, mis on plaanis korraldada nii Tallinnas, Tartus, Põltsamaal ja teistes suuremates linnades,  aga ka väiksemates kohtades, kuhu  on kutsutud munkasid seda raamatut esitlema.

Kuna Buddha andis oma õpetuse tasuta, ei jõua ükski Eesti Theeravaada Sangha poolt väljaantav raamat kunagi poelettidele. Kui raamatu väljaandmiseks vajalik summa on annetatud ja raamat kaante vahel, jagatakse see tasuta kõikide hooandjate, annetajate, toetajate ja soovijate vahel. Kõik hooandjad saavad tänutäheks kuni kolm "Virgumise tee - nii nagu õpetas Buddha" raamatut. Suurema hoo andjad saavad lisaks raamatutele veel tänupildi Buddha õpetusega, millele annab erilise väärtuse pildile lisatud Tai Kuningriigist Wat Hatai Naresh’i templist toodud ehtne virgumispuu leht.

Buddha on õpetanud, et dhamma kink ületab kõik teised kingid. Suur tänu kõikidele neile, kes võtavad nõuks toetada virgumisõpetuse trükkimist ja kinkimist.

Kindlasti on abiks ka info levitamine oma tuttavate ja sõprade kaudu, et oleks võimalik üles leida kõik need inimesed, kes on huvitatud meele arendamisest ning kannatuste lakkamisele viivast autentsest õpetusest.

Loodan, et see raamat pakub kõikidele lugejatele seda, mis aitab neid sammukese lähemale meerahu saavutamisele ja elu tõelise olemuse avastamisele.

Ma soovin kogu südamest, et nii teie ise, teie pere, kui ka kõik elusolendid siin planeedil oleksid terved, õnnelikud ja kannatustest vabad; et nad kulgeksid rõõmus ja meelerahus!

Aitäh ja peatse kohtumiseni juba raamatu esitlusel!