Romaani "Vasepalavik" väljaandmine eesti keelesUser's  Vjatšeslav Rustanovitš (Vello Rust) project in the category Print

Tere, olen Vjatšeslav Rustanovitš (kirjaniku pseudonüüm Vello Rust).

Kuigi ma pole professionaalne kirjanik, olen välja andnud kaks romaani vene keeles: "Vasepalavik" (2016.a) ja "Ükskord Horvaatias" (2020.a). Kolmas romaan ("Kreeka nõunik") on hetkel valmimas. Kõikide raamatute läbivaks teemaks on parvlaeva Estonia hukkumine. 

Mõte kirjutada need romaanid tekkis mul pärast sõprade hukkumist sellel parvlaeval 28. septembril 1994. aastal. Ka mina ise oleksin võinud sattuda sellele parvlaevale, kuna pidin reisima sellega Stockholmi, kuid saatus säästis mind. Mind kutsuti kiirkorras tööasjus Narva, jätsin oma sõpradega hüvasti ja sõitsin kohtumisele tolliülemaga.


 

Selle kampaania eesmärgiks on tõlkida eesti keelde ja välja anda romaan "Vasepalavik” (tiraaž: 1000 eksemplari) parvlaeva Estonia hukkumise 30. aastapäevaks, mis on 28. septembril 2024. a. Panin endale tõlke ja väljaandmise teostamise tähtajaks 30. juuli 2024. a.


 

"Vasepalavik" ilmus 2016. aastal vene keeles. Töö romaani kallal kestis koos vaheaegadega peaaegu 21 aastat. Teavet aitasid koguda ajakirjanikud Eestist, Rootsist ja Venemaalt, samuti ellujäänud reisijad ja parvlaeva meeskonnaliikmed. Lisaks parvlaeva Estonia hukkumisele käsitleb romaan "Vasepalavik" metalliäri Eestis karmidel 90ndatel, metsavendade teemat Eestis pärast Teist maailmasõda ja 1941. aasta küüditamisi. Sündmused romaanis leiavad aset mitmes riigis: Eestis, Rootsis, Soomes, Venemaal, Saksamaal, Lätis, Hispaanias ja Monacos.

Romaan võeti venekeelsete lugejate poolt väga soojalt vastu. Eestikeelsed lugejad ootavad seda eesti keeles.

Kampaania koosneb kahest etapist:

  • I. etapp: 2000 eurot - romaani tõlge eesti keelde (kutseline tõlkija: Mati Laos),
  • II. etapp: 1900 eurot - romaani väljaandmine eesti keeles (kirjastus: Makarov).

Tänan teid ette toetuse eest! Pakun teile erinevaid kingitusi. Nende kättetoimetamine hakkab toimuma minu kulul.

 

Allpool on lingid intervjuudele minuga parvlaeva Estonia teemal (vene keeles):