"Hooandja" blog

Hooandja tähistab sünnipäeva koos tuhande täitunud projektiga

Hooandjal täitub 30. mail seitsmes tegutsemisaasta. Me saame seda tähtsat päeva tähistada parimal moel, sest hoogu on saanud üle tuhande projekti, millesse on rohkem kui 100 000 inimest investeerinud üle kolme miljoni euro.

Hooandja on näinud eriliste ja edukate projektide elluviimist. Toetust on saanud ligikaudu 319 muusikaprojekti, 265 trükist, 141 sündmust, 163 kodanikualgatusega seotud projekti, 68 spordiprojekti ja mitmed erinevad EV100 kingitused.
 

Hooandjad täidavad unistusi
 

"Me oleme tunnistanud erinevate projektide sündimist alates näiteks allveelaeva ehitamisest lõpetades raamatute eriväljaannete avaldamisega," sõnab Hooandja juhatuse liige Tuulike Mänd. Üheks omanäolisemaks projektiks võib tõesti pidada kuus aastat tagasi tehtud algatust "Lennusadama Gerni allveelaeva ehitamine", sest projekti alustamise ajaks ei olnud Eestis üle saja aasta allveelaeva ehitatud. Sellised projektid annavad nii Hooandjale kui ka kõigile inimestele võimaluse panustada Eesti ajalukku ja kultuuri.

Tuulike Mänd rõhutab, et Hooandja tiim mõtleb igal võimalikul juhul projektide tegijatega kaasa, annab neile nõu ja ühiselt otsitakse parimaid lahendusi. Seda näitavad kõik projektid, mis on olnud edukad – näiteks "Karmoškaaabits" ja "Väikese printsi" eriväljaande lansseerimine on mõlemad ületanud mitmekordselt oma algse eesmärgi. "Karmoškaaabitsa" väljaandmine seisenes õppematerjali tegemises, mis aitaks kaasa karmoškamängu õppimisele ning "Väikese printsi" eksklusiivne käsitööversioon koostati Trüki- ja Paberimuuseumi masinatega. Mõlemad projektid kogusid umbes 300% oma algsest eesmärgist, mis näitab, et väga palju on projekte, millele inimesed on nõus oma panuse andma.

"Hooandjas toimus kõik justkui õlitatult," sõnab Karmoškaaabitsa väljaandja Matis Leima. Olin kuulnud paljusid inimesi rääkivat, et karmoškaõpikut on hädasti vaja ja viisin nende nõudluse ning enda pakkumise kokku. Hooandja on selliseks olukorraks parim platvorm," nendib Leima. Projektiks soovitud summa kogunes kokku kümne tunniga, mille abil viidi oma idee ellu palju suuremalt, paremalt ja mitmekülgsemalt.
 

Karmoškaaabits, mis ilmus 22. mai. Foto allikas: Matis Leima Music Facebooki lehekülg.
 

Rekordilised projektid
 

"Kõige olulisemad on head ideed ja projektid, mis inimestele korda lähevad – ilma nendeta poleks Hooandjat," lausub Mänd. Lennusadama Gerni allveelaeva ehitamine, "Karmoškaaabitsa" ja "Väikese printsi" eriväljaande lansseerimised on ainult killukesed projektidest, mis on kogunenud aastate jooksul Hooandja nimistusse. Seejuures on paar algatust püstitanud Hooandjas rekordid:

  • 2014. aastal läbi viidud projektil "Toeta Kassikohvikut ja aita kiisud koju" on olnud kõige rohkem toetajaid. Algatuse eestvedaja Helen Jõudna kogus hoogu Eesti esimese Kassikohviku rajamiseks. Oma panuse andsid 609 inimest, mis on Hooandja ajaloos rekordiline arv.
     

Fotol on Kassikohvik Nurri koos ühe oma liikmega. Foto allikas: Kassikohvik Nurri Facebooki lehekülg.
 

  • 2017. aastal lõppenud projekt "Eestlased kosmosesse – ESTCube-2" on kõige suurema summa kogunud algatuseks. Projekt loodi ESTCube-2 satelliidi ehitamiseks ja selle mõte oli tipptehnoloogilise kosmosearenduse testimine. Kuigi eesmärgiks oli koguda 30 000 eurot, siis suudeti hooandjate abiga kokku saada 38 743 eurot.
     
  • Algatus "Margus Karu "Hobune Henry Unenägu"" on esimese projektipäeva jooksul saanud enim rahastust. Projekti eesmärgiks oli autori surma järgselt koguda raha Margus Karu raamatu avaldamiseks. Hooandjad suutsid algatusele ainuüksi esimesel päeval koguda 7000 eurot.
     

Hooandja tänab kõiki, kes on seitsme aasta jooksul projekte algatanud ja ellu viinud, kes on neile hoogu andnud ja neid, kes on läbi aegade Hooandjat teha aidanud.

Merle Rang 31.May 2019

Palju õnne sünnipäevaks ja häid koostööpartnereid!